Beogradski mesec fotografije od 29. marta do 30. aprila

Beogradski mesec fotografije od 29. marta do 30. aprila

Pozivamo Vas na otvaranje festivala u četvrtak 29. marta u 19 časova.

UK PAROBROD 

Tokom meseca aprila 2018. godine u više od 35 galerijskih i javnih prostora u Beogradu održava se treći po redu internacionalni  festival fotografije pod nazivom Beogradski mesec fotografije .

UK Parobrod, Institut Servantes, Galerija Grafički kolektiv, Galerija umetničkog centra univerzitetske biblioteke, Milenijumska kula na Gardošu, Institut Servantes, Rezidencija švajcarske ambasade, Dom Omladine Beograda, Dorćol Plac, Muzej Afričke umetnosti, KC Grad samo su neki od mnogobrojnih prostora i galerija u kojima se Beogradski mesec fotografije odigrava.

Mesec izuzetno bogat raznolikiim sadržajima izložbe, predavanja, tribine, radionice, filmovi u Jugoslovenskoj Kinoteci. Program festivala možete pogledati na sajtu festivala http://www.belgradephotomonth.org/sr/program-2017/

 Ceux du Monde – YANN LAUBSCHER
Ceux du Monde – YANN LAUBSCHER

Tokom trajanja festivala u knjižarama “Službeni glasnik” možete dobiti popust od 30% na izabrana izdanja iz oblasti umetnosti.

David Pujado, fotograf  i jedan od osnivača festivala, i Stefana Bjelogrlić, PR festivala, predstavili su nam viziju samog festivala:

Misija  festivala jeste da pojačamo vidljivost srpskih fotografa i uopšte fotografije u Beogradu. Da pokažemo ostatku sveta šta se dešava u Beogradu, jednom od najuzbudljivijih gradova u Evropi. Da pokažemo Srbiji šta se dešava u svetu tako što ćemo dovesti fotografe iz drugih delova sveta i organizovati propratne događaje tokom trideset dana –od 29.03 do 30. aprila 2018.

Do danas nije bilo priređeno ništa slično u ovoj oblasti. Najbliže tome jesu Ljubljana, Beč, Budimpešta ili Bratislava. Beograd zaslužuje da se nađe na mapi svetske i evropske fotografije. Tokom festivala, blisko sarađujemo, pored lokalnih/nacionalnih institucija, sa Ambasadama Švajcarske, Poljske, Španije, Mađarske, Insitutom francuske kulture, Institutom italijanske kulture, Austrijskim Insitutom, Institutom Servantes.

Beogradski mesec fotografije želi da pruži podršku i edukaciju osobama zainteresovanim za fotografiju, da podstakne veće interesovanje za fotografiju i omogućavanje dijaloga izmedju umetnosti i publike u saradnji sa različtim institucijama i organizacijama u Beogradu.

Venecija – Karneval – BRANISLAV GOLUB
Venecija – Karneval – BRANISLAV GOLUB

Festival je za samo tri godine postojanja privukao veliki broj ljubitelja fotografije ne samo iz Beograda već iz celog sveta, kao i pažnju i angažovanje velikog broja priznatih stručnjaka.

,,Manifestacije poput Beogradskog meseca fotografije, koje neguju otvoreni konkurs kao princip selekcije, pružaju nam priliku da se upoznamo sa različitim temama, estetikama i poetikama, koje istovremeno govore kako o najsuptilnijim slicnim pricama i interesovanjima tako i o cinjenici da smo svi deo istog sveta i da te teme, ma kako bile udaljene, mogu da komuniciraju globalno. “ – Mia David Docentkinja na Fakuletu tehnickih nauka, Univerzitet u Novom Sadu

Álvaro Sánchez-Montañés
Álvaro Sánchez-Montañés

Već 18 godina živimo u 21. veku. Mnogo toga se promenilo, fotografija možda najviše od svih medija. Izgubila je auru posebnosti prostom činjenicom da je svuda oko nas. Postala je važna koliko i reč, iako ne tako precizna. Stoga je često posmatramo u savezu sa tekstom koji će je objasniti, proširiti ili produbiti njen smisao. U savremenoj praksi edukacije vizuelnih umetnosti, tekst i teorija neodvojivi su deo praktičnog rada. To dokazuju i radovi učesnika trećeg konkursa ‘Novi talenti’, na kom većinski učestvuju studenti fotografije. Iako svaka od fotografskih serija predstavlja neki narativ, njihovo puno značenje i usmerenje, očitava se spojem slike i teksta. I to odavno više nije novina. Ali način stvaranja priča jeste. One variraju od režirane situacije menjanja forme fotografije u 3D objekat,  kombinovanja arhivskog materijala i ličnog, pa sve do ‘klasične’ reportaže.” – Ivana Tomanović, kustoskinja i profesorka

Nick Cave- Stanislav Milojković

 

Podelite sa prijateljima