NEMANJA NEŠIĆ PJEVA PJESME DOBRIŠE CESARIĆA

NEMANJA NEŠIĆ PJEVA PJESME DOBRIŠE CESARIĆA

CD SVE ŠTO SLUTNJA ŠAPNE/CROATIA RECORDS, 2017

Nemanja Nešić, kompozitor i kantautor iz Novog Sada, pre godinu dana započeo je sa promovisanjem pesama koje je komponovao na stihove jednog od najvećih pesnika sa ovih prostora, Dobriše Cesarića. Premijera je održana u maju 2017. godine, u Osijeku, a gostovanje je upriličio Vikarijat. Nakon toga, u avgustu, u Novom Bečeju takođe je odsviran ceo koncertni program sa CD-a i to su, za sada, jedina dva promotivna koncerta. Medijske promocije bile su u Zagrebu i Beogradu, aprila 2017. godine uz mini koncertne nastupe dela ansambla.

Reč je o šansoni, sa elementima dalmatniskog šmeka, klasičarski tretiranog ansambla, sa precizno iznijansiranim aranžmanima koje je radio Nemanjin brat, takodje kompozitor, Svetozar Nešić. Sastav koji predvodi Nemanja, kao vokalni solista i gitarista, prate sve visoko obrazovani, akademski muzičari: Svetozar Nešić, kompozitor (klavir), Marta Dragaš (violina), Milica Svirac (violončelo) i diplomirani etnomuzikolog, Jovan Letić (harmonika).

U Osijeku i Novom Bečeju odsvirane su sve pesme sa CD-a Sve što slutnja šapne, a Nemanja u arhivi ima još dvadesetak numera na Cesarićeve stihove, koje (još) nisu na nosaču zvuka.  Cesariću, jednako voljenom svuda, kao vanvremenskom pesniku, liriku i melanholiku, Nemanja daje novo ruho svojim šansonama.  Medijska promocija albuma je u toku (CMC TV iz Zagreba emituje spot za pesmu Shelley), a koncerti u Osijeku i Novom Bečeju pokazali su da publike za ovako nešto i te kako ima. Kako bi rekao pesnik i kantautor Miloš Zubac: „Ovo je album Nešićevog života, ali i ne samo njegovog“. Zli  Hadžo, bloger iz Osijeka, rekao je da ova muzika zbližava ljude i da joj treba dati šansu, i posvetiti pažnju.

Cesarićeve Pesme koje ansambl izvodi su: Povratak, Mala kavana, Jedne noći, Mrtva luka, Predjesenji dan, Dvoje, Shelley, Kod vagona, Suputnik, Pjeni se more, Noć tajanstva, Popodne kada presta kiša i obrada, danas već evergrin, pesme Hrvoja Hegedušića – Balada iz predgrađa. „Iz rukava“, ima još pesama koje Nemanja, uz gitaru, svira na koncertima, poput pesama Proljetna kiša, Breze na ulici, Krik i drugih.

Veče će biti realizovano u okviru Vojvođanskog festivala klasične gitare, a ulaz na koncert je besplatan. Termin je 2.  april, u 20.30h.

Podelite sa prijateljima