Priča o Novim Odmetnicima

Priča o Novim Odmetnicima

Divan je to zakon ljudi
Od grožđa da prave vino
Od uglja da prave vatru
Od poljubaca da prave ljude

Pravi je to zakon ljudi
Ostati netaknut
Uprkos bedi i ratu
Uprkos opasnosti od smrti

Istinit je to zakon ljudi
Praviti od vode svetlost
Od snova stvarnost
Od neprijatelja braću

Zakon star i nov
Usavršava sebe
Iz najdubljih dečjih dubina
Do najviših ljudskih visina

Pol Elijar

Kada sam se prvi put susrela sa Novim Odmetnicima setila sam se divnih stihova Pola Elijara, imala sam utisak da ova, kako je moj divni prijatelj Miloš Zubac voleo da kaže samozatajna družina, živi ove stihove i ne samo ove, bila sam fascinirana koliko je ljubavi bilo u svim njihovim stihovima i njihovoj muzici. Puno je godina prošlo od tada i mnogo toga se promenilo, ova družina izašla je iz senke i našla svoje mesto na kantautorskoj sceni regiona a mnogi njeni članovi otvorili su put nekim novim kantautorima. Ono što je ostalo isto je ljubav i prijateljstvo koje ih povezuje kao i ljubav prema poeziji i muzici. U želji da sačuva te prve trenutke povezivanja Novih Odmetnika, Miloš Zubac napisao je knjigu Rezervna kultura. Knjiga počinje tokom misli Miloša Zubca u trenucima dok je sniman album “Mi smo se već sreli” koji je objavljen pre nekoliko dana.

Rezervna kultura jedinstvena je muzička hronika koja govori o novoj kantautorskoj gerili na prostoru nekadašnje jugoslovenske države. Žanrovski, reč je o uzbudljivom amalgamu nefikcionalne proze,dokumentarnog štiva, epistolarne književnosti i muzičke esejistike, a kolažna građa montirana je u duhu filmske umetnosti.
Knjiga nije samo dragoceni osvrt na celu jednu alternativnu muzičku scenu o kojoj se u javnosti nedovoljno zna. Ovo je pre svega priča o velikom prijateljstvu koje nije marilo za politička jednoumlja, priča o potrazi za slobodom, priča o ljubavi i najposle – dirljiva posveta izgubljenom drugu.
Rezervna kultura je knjiga koja će se u savremenoj rokenrol literaturi, sve više prisutnoj u regionalnoj književnosti, suvereno smestiti među same vrhove.
Knjigu u elektronskom formatu možete preuzeti klikom na sliku ispod:

Rezervna Kultura - Miloš Zubac

 

Priča o Novim Odmetnicima zabeležena je i u kratkom muzičkom dokumentarnom filmu „Muzika je Univerzalni jezik”. U filmu Nove Odmetnike upoznajemo iz perspektive Edija Kunija (Eddie Cooney), muzičkog publiciste iz Velike Britanije koji već godinama piše kolumnu Continental Drift za muzički magazin Rock’n’Reel.

Film „Muzika je univerzalni jezik” premijerno je prikazan u Srbiji na filmskom festivalu Cinema City, bio je deo postavke predstavljanja grada Novog Sada na festivalu Donaufest u Ulmu, a svoju svetsku premijeru imao je na Arpa internacionalnom festivalu u Holivudu, USA. Pored ovih u toku 2014. godine bio je prikazivan na raznim drugim festivalima u regionu.

Nadam se da će ova priča, u slici i reči, o ljubavi, prijateljstvu, saradnji, muzici kao univerzalnom jeziku inspirisati i druge da prevazilaze granice i da snove pretvaraju u stvarnost.

Podelite sa prijateljima