Dvodnevni književni festival savremenih autora ‘SOFA’ u Novom Sadu

Dvodnevni književni festival savremenih autora ‘SOFA’ u Novom Sadu

Bulevar Books vas poziva na dvodnevni književni festival savremenih autora ‘SOFA’. Festival je zamišljen kao književno-muzički spektakl, koji treba da okupi mnoge sjajne umetnike reči na jednom mestu – na ulici, ispred knjižare Bulevar Books u Novom Sadu.

24. jun

19:00 Filip Grujić, razgovor moderira Aleksandra Kolar
20:30 Ana Marija Grbić, razgovor moderira Maja Solar
22:00 Milana Nikić – DJ set
25. jun
19:00 Boris Miljković, razgovor moderira Marija Nenezić
20:30 Milena Marković, razgovor moderira Milijana Pejaković
22:00 DJ Jazzysad – DJ set
Filip Grujić je mladi diplomirani dramtarug, autor dva romana: ‘Bludni dani kuratog Džonija’ i ‘Podstanar’, koji je ove godine bio u užem izboru za Ninovu nagradu. Bavi se i pisanjem za pozorište, jedan je od najperspektivnijih dramskih pisaca današnjice. Njegovo pisanje upoređuju sa Beketom, Čehovom, Bukovskim, Milerom, Mihajlovićem, a on sam kaže da njegov stil određuje sve što je ikada pročitao. Dobitnik je Sterijine nagrade za dramu ‘ne pre 4:30 niti posle 5:00’, i nagrade za kulturno stvaralaštvo ‘Borislav Mihajlović Mihiz’. Prisutan je i u filmskoj umetnosti. Scenarista je kratkog igranog filma ‘Glad’, koji je učestvovao na brojnim međunarodnim festivalima. Bavi se i muzikom, svira u bendu Cimerke.
Ana Marija Grbić živi u Beogradu gde radi kao mentor kreativnog pisanja, književni urednik, radio-voditelj i ilustrator. Objavila je tri zbirke poezije: ‘Da, ali nemoj se plašiti’, ‘Venerini i ostali bregovi’, ‘Zemlja 2.0’ i oralnu biografiju benda Idoli ‘Idoli i poslednji dani’. Ove godine objavila je i prvu proznu knjigu, zbirku priča ‘Srneća leđa’ kojom dokazuje aktuelnost kratke priče i koristi sve njene mogućnosti da opiše svakodnevicu. Osnivač je književnog udruženja ARGH. Članica je Srpskog književnog društva i Srpskog PEN centra.
Boris Miljković je diplomirao filmsku i televizijsku režiju na FDU u Beogradu. Autor je niza televizijskih emisija i filmova. ‘Niko kao ja’, ‘Rokenroler’, ‘Ruski umetnički eksperiment’ i ‘Šumanović – komedija umetnika’, samo su neki od naslova. Autor je dokumentarnog narativa ‘Put u budućnost’ koji se bavi ličnim čitanjem jugoslovenske likovne umetnosti druge polovine 20. veka. Njegovi video radovi predstavljeni su na izložbama u Muzeju savremene umetnosti u Hjustonu. Na Sorboni je krajem 2000. i početkom 2001. godine bila postavljena njegova video-instalacija Medijska opera. Režirao je pozorišne predstave u Narodnom pozorištu i Ateljeu 212, i radio je video-instalacije za predstave Dejana Mijača. Napisao je tri knjige priča: ‘Čaj na Zamaleku’, za koju je dobio nagradu Isidora Sekulić, ‘Fabrika hartije’ i ‘Život u raju’, kao i romane ‘Uspavanka za Lalu’ i ‘Poljupci, uspomene’, te knjigu ‘Kuvar – Šta mladi umetnik može da nauči od advertajzera, mašine, budale?’ 2020. godine je realizovao dugometražni film Povratak kući – Marina Abramović i njena deca. Poslednja knjiga ‘Jugosleveni’ bila je ove godine u užem izboru za Ninovu nagradu.
Milena Marković je diplomirala dramaturgiju na FDU u Beogardu. Pesnikinja i dramska književnica, nesvakidašnja i jedinstvena pojava na našoj kulturnoj i umetničkoj sceni. Napisala je devet drama koje se izvode na našim i međunarodnim scenama. Objavila je šest zbirki poezije i nedavno poemu ‘Deca’, autor je scenarija za dvanaest filmova i TV serija. Dobitnica je specijalne nagrade u Beču za najbolju dramu sa eks-ju prostora. Ima dve Sterijine nagrade za najbolji tekst, nagradu za dramsko stvaralaštvo ‘Borislav Mihajlović Mihiz’ i nagradu ‘Todor Manojlović’. Za knjigu ‘Tri drame’ dobila je nagradu ‘Miloš Crnjanski’. Njen scenario za film ‘Otadžbina’ nagrađen je na Festu
Podelite sa prijateljima