Ana Ćurčin – Album će zaokružiti celu priču

Ana Ćurčin – Album će zaokružiti celu priču

Ana Ćurčin je mlada kantautorka iz Beograda i jedna  od najboljih predstavnika Amerikana scene na Balkanu. Muzički se uglavnom kreće u žanrovima indie-rocka i američkog folka, ali i sa brojnim drugim uticajima koje na specifičan način meša, pravi autentičnu zvučnu sliku.”  

Kao i ovaj intervju, ovim rečima počeo je i Anin koncert u legendarnom Studiju 6 Radio Beograda u januaru ove godine. Pored koncerta, započet je i najavljen i prvi studijski album, predstavljene nove pesme, ali i novi bend sa kojim taj isti album sad već privodi kraju, nakon dve i po godine aktivnog sviranja. Imala je dosta uspešnih koncerata u našoj, zemljama regiona, ali i evropskim gradovima koje je posećivala zajedno sa kolegom iz benda Stray Dogg, Dušanom Strajnićem. Kao predstavnica Amerikana scene kod nas, važilo je da peva isključivo na engleskom jeziku. Ali, stvari se menjaju. Nedavno je izašao spot za pesmu “Lastavice, lasto” u saradnji sa Ansamblom “Kolo”, tradicionalne sevdalinke koju je Ana prepevala kao neki balkanski indi folk, sa novim senzibilitetom koji donosi na naše prostore, što bi neki nazvali novom balkanskom osećajnošću, ovoga puta na srpskom jeziku.

Ana Ćurčin (foto: Emma Szabo)
Ana Ćurčin (foto: Emma Szabo)

Ovom prilikom sa Anom razgovaramo o saradnji sa Ansamblom KOLO, albumu koji je u završnoj fazi miksa, spotovima koji su u pripremi, ženama na alternativnoj muzičkoj sceni. O tome koliko su se stvari kod nje promenile ili nisu i šta još možemo da očekujemo.

U skoro svakom intervjuu postavljaju ti pitanje da li razmišljaš u jednom trenutku da radiš nešto i na srpskom jeziku. I eto, ovih dana je izašao i spot za pesmu “Lastavice, lasto”, tradicionalnu sevdalinku koju si sjajno prepevala, a na maternjem jeziku je. Kako je došlo do te saradnje i koliko si ti na kraju zadovoljna, budući da je drugačije od svega što si do sada radila?

Ansambl KOLO je inicijator cele stvari. Planirajući sezonu i  novu programsku liniju koju su nazvali “Tradicija Nova”, pozvali su mene da obradim izvornu narodnu pesmu. Iskreno, za mene je bio izazov da se upustim u to. Ali mi je u toj saradnji izuzetno drago i bitno da smo, uz postojanje distance između Ansambla i mene i u saradnji sa Goranom Antovićem, nekako uspeli da nađemo zajedničku nit u procesu rada, postigli i to neko žanrovsko odskakanje, sa jedne strane, a sa druge strane održali, bar se meni tako čini, tradicionalni zvuk i duh pesme. Zajedno sa Goranom Antovićem, koji je producirao i sa Ivonom Eklemović, Jankom Tadićem i sa mnom aranžirao pesmu. Takođe, tu je i ženski hor Ansambla KOLO koji je učinio da cela stvar bude još zanimljivija. Spot je snimljen u režiji Nikole Ljuce, i zahvaljujući njemu i direktorki fotografije, Maji Radošević, doprineo tome da se naša saradnja poveže, da se povežu dva sveta na jedan prelep način.

Neko je čak napisao da je singl „Lastavice, lasto“ balkanski indie folk u pravom smislu. Da li onda imaš u planu da radiš još nešto u domenu domaćeg indie- a? 🙂

Ne znam u ovom trenutku, možda, nikad se ne zna, kao što je bio slučaj i sa Lastavicom. 🙂

Izbacila si skice za album i publika ga očekuje svakog časa. Zašto ti je toliko trebalo, kada će da izađe i šta sve na njemu možemo da nađemo?

Skice su bile spremne i ranije. Sve vreme radim na tome da pesme oblikujem do kraja i da izdam album sa full bendom. Traje toliko dugo pre svega zato što sve radimo sami, u slobodno vreme, između poslova, bez budžeta, ikakvih resursa. Nisam uspela da se drugačije organizujem, a sa strane nije došla nikakva adekvatna pomoć kako bi se stvari ubrzale. Menjao se i bendovski sastav u medjuvremenu. Sve te promene su uticale na tempo kojim sam beležila pesme u studiju. U tom hodu se promenio i broj pesama, došlo je do novih stvari, tako da će biti svega. Biće, nadam se, za publiku nekih iznenađenja na albumu, ja se jako radujem da te pesme izađu u punom aranžmanu sa nadom da će biti prilika i da ih kao bend i sviramo.

Da li si se dosta pomerila od prvobitnog, od onoga što si na primer radila za vreme prvog Americana Night festivala? Da li će album da zaokruži celu tvoju priču?

Tako je, čini mi se da će biti na neki način baš to. Rekla bih da sam se pomerila, ali bih volela i da zadržim nešto sa tog prvog festivala. Posebno mi je drag i dragi su mi ti snimci kada ih gledam. Na albumu će sve zvučati malo drugačije, ali tu su te pesme koje i dalje želim da objavim.  Svakako je prvi Americana Night festival nešto odakle sam krenula, kako u mojoj muzičkoj karijeri, tako i u radu na ovom albumu.

Uskoro će izaći neki novi spotovi, a čuli smo da je tim ljudi koji rade na njima sličan kao i za prva dva. Kada ćemo moći da ih gledamo?

Spotovi će biti u pripremi tokom leta. Neću puno otkrivati o njima, jer su još u fazi pripreme.  Marija Radosaljević i Marija Ninković, koje su radile i spot za pesmu “I can’t” su tim koji radi na jednom od novih spotova i drago mi je što nastavljamo saradnju, a za drugi sam isto tako srećna što je mlada rediteljka Milica Tomovic pristala da ga radi. Sačekajmo jesen da ih vidimo. 🙂

Treći put je održan Americana Night festival, ti si drugi put učestvovala na njemu. Forma je back to back, gde bendovi naizmenično pesmama jedni drugima daju izazov.Godine 2013. binu si delila sa Stray Dogg- om, a ove godine Dukat Stray (Dogg) i ti ste bili sa iste strane. Šta se u međuvremenu izdešavalo na tom polju i imate li nekih planova za dalje?

Dukat i ja imamo neku kontinuiranu, istovremeno i otvorenu saradnju. Tokom proleća smo se oboje fokusirali na svoju muziku i na albume. On sprema treći, ja radim prvi, mada imam osećaj kao da je drugi. Rado ćemo nastaviti da radimo zajedno u nekom trenutku, to se kod nas i dešava uvek dosta spontano, u čemu je možda najveća lepota.

Cela alternativna scena kod nas suočava se sa mnogim problemima, od nedostatka sredstava, nemogućnosti dobijanja sponzorstava, do nedovoljne podrške medija… Kada si žena, ide još teže, čini mi se. Ipak, u poslednje vreme scena se širi, a i devojaka sa gitarom je sve više. Ohrabruje li te to?

Svakako da me ohrabruje. Srećna sam što sam jedna od tih devojaka sa gitarom na ovim prostorima i što se ženska kantautorska scena širi. Ima nešto ohrabrujuće,  I lepo u tome kad slušam i njihove pesme jer i drugačije komuniciraju sa mnom, jer se na drugačiji način prepoznajem u njihovim pesmama.  Zaista je teško naći finansijsku podršku, koja je vrlo bitna da bi se stvari pomerile, da bi se kreirali kvalitetni materijali: spotovi, albumi, vinili itd. Žene su nesrazmerno malo prisutne na regionalnoj kulturnoj sceni. Istina je da je nekako naša alternativna muzička scena ulgavnom muška, dečaci svakako više sviraju i jako je važno da se devojke oslobode, ohrabre i sve više izražavaju kroz svoju muziku. Pre neki dan sam svirala na Ferragosto jam Festivalu u Orahovici, na akustičnojm stejdžu  je program bio stastavljam od nekoliko kantautorki u par dana i to je bilo baš lepo i čuti i znati da postoji interes kako Festivala, tako i publike.

U jednom intervjuu si rekla da ti je bitan i taj momenat angažovanosti, da bi želela da tvoja muzika ide i u tom pravcu i da njom otvaraš i neka druga pitanja. Da li će se to desiti kroz neke nove stvari, možda već na albumu koji treba da izađe?

Želela bih zaista da naučim da kroz vreme otvorim i neka druga pitanja u pesmama i da se u sradnji sa autorkama i rediteljkama bavimo temama koja su i njima važne, a ujedno su i društvene, tiču se pitanja žena, ali i LGBT tematike. I nadam se da će to biti slučaj već sa spotovima koji će izaći na jesen.

Nedavno si bila na turneji u Crnoj Gori. I tvoje, ali i svirke Stray Dogg- a su bile dosta posećene. Iako dole nema bendova koji sviraju sličnu muziku, publike ima dosta. Da li to znači da se Americana definitivno sve više širi po regionu?

Ana Ćurčin & Dukat Stray
Ana Ćurčin & Dukat Stray

Turneja je prošla odlično, to su bili klupski, kamerni koncerti, ali je svuda bilo oko stotinak ljudi, što je lepo, a i atmosfera je bila odlična. Publika prati regionalnu kantautorsku scenu i znaju našu muziku, pevaju, i to mi je bilo posebno drago. U septembru se vraćam sa bendom da sviram u Budvi i drago mi je što je ta turneja otvorila mogućnosti za dalju saradnju sa Crnom Gorom, koja će biti sve učestalija, nadamo se.

 

Anin bend, pored nje, čine i Goran Antović (klavijature), Marko Cvetković (bas) i Blagoje Nedeljković (bubanj).

 

Podelite sa prijateljima
Sandra Planojevic

Sandra Planojevic