Projekat “Flamenco, Lorca & tambura” Nine Ćorić predstavljen prvim singlom

Projekat “Flamenco, Lorca & tambura” Nine Ćorić predstavljen prvim singlom

Foto: Ivana Dobrovoljec

“Pjesmom “Sevillanas del siglo XVIII” predstavljam ideju koju nosim u sebi zadnjih 10 godina, a to je da spojim flamenco i tamburu. Projekt nazvan “Flamenco, Lorca & tambura” počiva na starim španjolskim pjesmama koje je na klaviru odsvirao i snimio Federico Garcia Lorca 1931. s pjevačicom i plesačicom La Argentinitom. Pjesme su tijekom godina postale rado izvođene među flamenco umjetnicima, a kako ove pjesme, u osnovi, nisu tradicionalni flamenco, vidjela sam prostor da tambura kao instrument zamjeni klavir, mandolinu ili gitaru.” Nina Ćorić

Iz Ninine ideje nastaje prvi flamenko zapis u domaćoj i svetskoj diskografiji koji uspešno spaja flamenko s tamburom. Aranžmani za tamburu delo su Krunoslava Seletkovića, a tambure su odsvirali dvojica nagrađivanih muzičara Rockoko Orchestra – Krunoslav Dražić i Damir Butković. Tonski snimatelj i muzički producent prvog singla je Tihomir Ivanetić, a mastering potpisuje Goran Martinac.

Koncertna promocija ovog jedinstvenog projekta trebala je biti na 8. Flamenco Festivalu Zagreb krajem prošle godine, povodom obeležavanja Svetskog dana flamenca i 10 godina od UNESCO priznanja flamenca nematerijalnom baštinom. Nažalost epidemiološka je situacija onemogućila nastup sa orkestrom, pa sa nestrpljenjem očekujemo povoljniju situaciju, kako bi ovaj multikulturni projekat doživeli u punom sjaju, uživo na bini.

Nina Ćorić feat. Rockoko Orchestra – Sevillanas del Siglo XVIII poslušajte na streaming servisima: https://rezonator.fanlink.to/ninacoricflamenco

Nina Ćorić (Niña Flamenca) prva je, i za sada, jedina pevačica flamenka u Hrvatskoj priznata od struke. Iako samouka, 2010. beleži prve uspehe nastupajući u kultnom jazz klubu Boška Petrovića s flamenko gitaristima Goranom Žegarcem i Darkom Nikčevićem. Dve godine kasnije, 2012., osniva Flamenco Festival Zagreb koji uspešno deluje do danas promovišući ovu špansku umetnost.

Iste godine, nakon uspešno realiziranog projekta “Pjevajući Lorcu” pozvana je u Madrid u jednu od najpoznatijih škola flamenka “Amor de Dios” na dalje usavršavanje.

Projektom “Yo soy flamenca” (2013.) uvodi klavir u svoj flamenko izražaj u saradnji s Joe Kaplowitzem, sarađuje s renomiranim flamenko umetnicima iz Španije i aktivno nastupa u regiji. S Filipom Šovagovićem sarađuje na delu „Lorca“ (2015.), a sa sarajevskim flamenko gitaristom Mirzom Redžepagićem realizuje projekat “Tareb y Duende” (2017.) u saradnji s Turskim kulturnim centrom Yunus Emre.

Podelite sa prijateljima