Otvoren konkurs za novu generaciju Rok kampa za devojčice

Otvoren konkurs za novu generaciju Rok kampa za devojčice

Autorke vizuala: Marica Bucek i Aleksandra Ignjatovič

Otvara se konkurs za novu generaciju mladih rokerki! Peti Rok kamp za devojčice biće održan u avgustu ove godine u izmenjenom formatu – organizacioni tim, zajedno sa mentorkama posetiće tri grada u Srbiji (Zrenjanin, Užice i Niš) i organizovati dnevne radionice uz poštovanje svih epidemiloških mera. Konkurs za novu generaciju biće otvoren od 10. maja do 10. juna.

Kao i uvek do sada, organizacionom timu Rok kampa za devojčice bezbednost devojčica je na prvom mestu i iz tog razloga format ovogodišnjeg kampa je promenjen i podrazumevaće niz dnevnih radionica u tri grada u Srbiji – Zrenjanin, Užice i Niš. Na ovaj način, izbegavanjem zajedničkog noćenja i radom u manjim grupama možemo da obezbedimo kako fizičko distanciranje učesnica i mentorki, tako i mali broj osoba u zatvorenim prostorijama. U prva dva mesta kamp će se održati od 12. do 15. avgusta, dok ćemo treći grad posetiti u periodu od 19. do 22. avgusta (raspored radionica po gradovima biće objavljen tokom maja). Na konkurs za učešće mogu da se prijave i polaznice sa svih prethodnih kampova, iako će tokom odabira učesnica devojčice koje do sada nismo upoznale ipak imati prednost.

Rok kamp za devojčice je neprofitni program namenjen devojčicama uzrasta od 11 do 14 godina iz svih delova Srbije koje se interesuju za rok muziku. Tokom četiri dana kampa, učesnice će učiti osnove ili usavršavati sviranje električne gitare, bas gitare, bubnjeva ili klavijatura. Biće formirani bendovi sa po četiri članice, a poslednjeg dana kampa ćemo umesto zajedničkog nastupa snimiti po jednu pesmu svakog benda, te će aktivnosti devojčica na kampu rezultirati finalnim video snimkom koji će biti predstavljen javnosti.

Pored radionica instrumenata i zajedničkih probi, u program su uključene i radionice pevanja, pisanja tekstova, komponovanja, kao i upoznavanja sa muzičkom i tehničkom opremom. Kao i prethodnih godina, pored muzičkih radionica, u okviru kampa će se realizovati i niz edukativnih radionica, samo što će ovaj put one biti održane u online formatu (za prva dva grada u periodu od 9. do 11. avgusta, a za devojčice koje će muzičke radionice pohađati u trećem gradu od 16. do 18. avgusta). Na kampu će gostovati i druge muzičarke i muzičari od kojih će učesnice moći da saznaju kako su izgledali njihovi muzički počeci, ali i da dobiju korisne savete o daljem napredovanju i radu. Ove godine će za organizaciju edukativnog programa biti zadužena Milica Crkvenjakov, kreatorka kanala “Draga devojčice” i mlada aktivistkinja koja se više od jedne decenije bavi vršnjačkim edukacijama i omladinskim radom.  Mentorke i gostujući edukatori će sa devojčicama u online formatu razgovarati o predrasudama i stereotipima, raditi na njihovom samopouzdanju i tremi, ali i ohrabrivati njihove talente i potencijale.

Za učešće na kampu muzičko obrazovanje devojčica nije presudno, kao ni posedovanje sopstvenog instrumenta (ako devojčica ima svoj instrument slobodno može da ga ponese i na njemu svira tokom kampa). Potrebno je samo da devojčica bude muzikalna i ima osećaj za ritam.

Posebno su dobrodošle devojčice koje žele da se bave rok muzikom, ali nisu imale priliku da to svoje interesovanje razvijaju. Devojčice koje se na neki način razlikuju od većine posebno podstičemo da se prijave na kamp. Nikakve lične karakteristike neće biti povod za diskriminaciju: nacionalnost, veroispovest, fizičke karakteristike i drugo. Važno je da devojčica razume srpski jezik i da ima fizičke mogućnosti da svira izabrani instrument. Posebno ohrabrujemo devojčice iz manjih mesta u Srbiji, udaljene od velikih gradova, da se prijave i da u svojoj prijavi označe najbliži grad.

Tokom kampa biće napravljena serija fotografija i video materijala koje će dobiti same učesnice i roditelji, a koje će biti objavljene i u medijima i na društvenim mrežama radi širenja informacija o postojanju kampa, ohrabrenja drugim devojčicama da se bave muzikom, kao i najave za sledeće izdanje kampa.

Više o načinu prijavljivanja pogledajte na sajtu https://rokkampzadevojcice.com/otvoren-konkurs-za-novu-generaciju-rok-kampa-za-devojcice-od-10-maja-do-10-juna-2021/?fbclid=IwAR2LWfTBG7Z2TCvL2Ue1PrkLafUMp34jyUtbLwI48KQ5cOKGvnOvCtZp9qw

Podelite sa prijateljima