Opus Neo // Gurdjieff Project

Opus Neo // Gurdjieff Project

Opus Neo / Gurđijev-De Hartman
Muzika tišine i kontemplacije

Ivana Grahovac, čelo
Olivier Maurel, klavir

Georgij Ivanović Gurđijev (1877 – 1949) grčko-jermenskog poekla, čovek koji je preuzeo ulogu da promeni duhovnu atmosferu Zapada, učitelj plesa, filozof, psiholog, pisac, i što je najvažnije – čovek koji ovladao dubokim poimanjem ljudske prirode, osnivač Četvrtog puta, “puta lukavog čoveka” – efikasanog metoda buđenja u stvarnom životu.
Nakon brojnih ekspedicija u središnjoj Aziji, proučava izvore izgubljenog znanja, svetu umetnost i specifične obrasce rituala, muzike i plesa gde sakuplja i asimiluje tradicionalnu muziku Istoka.
Sa stanovišta Gurdjijeva, muzika, kao i druge tradicionalne nauke, pre svega, treba da vodi ljude probuđenju. Međutim, savremena muzika je većinom “subjektivna”. Ona ne samo da odražava subjektivno stanje kompozitora, već na svakog slušaoca deluje u skladu sa njegovim subjektivnim stanjem u trenutku slušanja.
Prema Gurđijevu, muzička skala od sedam nota izražava fundamentalni klasični zakon ” zakon oktave”, koji upravlja razvojem svih pojava u Univerzumu.
Tomas (Thomas) de Hartman (1885 – 1956) sreo je Gurđijeva 1916. u Sankt Peterburgu. Do tada on je već bio čuveni kompozitor. U knjizi “Naš Život sa gospodinom Gurđijevom”( Our Life with Mr. Gurdjieff) de Hartman opisuje svoj susret sa Gurđijevom i emigraciju iz Moskve na Kavkaz, u Konstantinopolj, Berlin i na kraju u Francusku, gde je 1922. godine Gurđijev osnovao Institut za harmonični razvoj čovjeka u zamku Le Prieuré blizu Pariza.
Naime tu je Gurđijev zajedno sa de Hartmanom radio na muzici za “pokrete” i na drugim kompozicijama. Gurđijev je rukovodio poslom a de Hartman je razvijao teme i davao fragmentima konačan oblik. Po pisanju de Hartmana: “Gospodin Gurđijev obično bi zviždao ili svirao sa jednim prstom na harmonijumu veoma složen tip melodije, takve, koja je uprkos očiglednoj monotoniji, odražavala sve istočne melodije. Da bi se uhvatila ova melodija, zapisala u evropskoj notaciji, potrebno je bilo nešto poput “tour de force” (nadljudskog napora) …. Muzika Gospodina Gurđijeva je bila izuzetno raznolika. Najveće dejstvo je posedovala ta koju je on zapamtio na putovanjima u dalekim azijskim manastirima. Slušajući tu muziku, uranjaš u dubinu svog bića …

Opus Neo je muzička produkcijska organizacija koja je već desetak godina aktuelna u Francuskoj i Evropi na čelu sa Olivie Morelom. Kreacije i projekti Opuis Neo su do sada putovali širom Evrope u različitim sastavima u saradnji sa raznim umetnicima (Bijan Chemirani, Maryam Chemirani, Philippe Botta, Maria Simoglou, Michel Véronique, Pierrick Hardy, Jessy Rakotomanga, Guillaume Lys…) na mnogobrojnim festivalima.
Projekat Gurdjieff je aktuelan poslednjih sedam godina, Olivie i Ivana su nastupali na velikom broju koncerata u Francuskoj u saradnji sa muzičarima različitih kultura, prakse, na raskrsnici dzeza, tradicionalne muzike, improvizacije i klasične interpretacije.
Projekat Gurdjieff će ove godine biti predstavljen publici širom Francuske i Srbije tokom jesenje turneje kada će nastupiti u saradnji sa muzičarima iz Srbije i Francuske.

Svi zainteresovani koji žele da prisustvuju koncertu mogu da se prijave na mejl: muzicka3p@rts.rs

Uredničko-autorski tim emisije Studio 6
Ksenija Stevanović i Ivana Neimarević
Tonska režija: Zoran Marić

Podelite sa prijateljima
Vesti

Vesti