Insomnija-Roberto Vodanović Čopor

Insomnija-Roberto Vodanović Čopor

Insomnija je prva zbirka poezije Roberta Vodanovića Čopora, hrvatskog pesnika, konceptualnog umetnika, nezavisnog izdavača, jednog od najosobenijih i po broju autorskih izdanja najplodnijih regionalnih kantautora u protekloj deceniji. Na tragu Keruaka, Karvera i Bukovskog, njegova je Insomnija upečatljiv omaž autobiografskom naturalizmu, prožet gnevom, egzistencijalnim buntom, dubokom introspekcijom, opšteljudskom patnjom, s neophodnim sastojkom retkog ali dobrodošlog humora bez koga bi ovakva književna formula ostala uskraćena za jedan važan element.

Između zaziva apokalipse i čežnje za „bezuvjetnom tišinom”, između sveopšteg rasula i konačnog sjedinjenja, ekspresionistički razbuktan a impresionistički nežan, lunarno ozračen a poklonjen svitanju, vulgaran a sakralan, urban a pastoralan, Roberto Vodanović Čopor obeležio je svojim stihovima kao krvlju bolan ekvilibrijum koji uvek iznova mora da uspostavlja savremeni umetnik duhovno razapet između osećanja punoće unutrašnjeg bića i osećanja ništavila eksternog sveta. Insomnija je dirljivo iskrena ispovest arhetipskog autsajdera koji je kadar da „udiše empatiju sveta”, onoga čije „vreme prolazi kao naše, ali u paralelnom svemiru”. Pesnika koji je u stalnom konfliktu sa sobom u vremenu i s vremenom u sebi, ali koji bez jakih kontrasta ne bi mogao da postoji.

Insomnija je lična knjiga. Poštena i gola do kosti. Međutim, i tako dobrovoljno samoraskrinkan, autor se ne da lako uhvatiti, jer je spontano razvio različite identitete – alhemičar, vrač, onirik, romantik, grubijan, pripovedač, pajac, lutalica, grešnik, iskupitelj sveta. A u svima njima – autentični pesnik koji šalje poziv u pomoć, samom sebi u budućnost. Roberto Vodanović Čopor voli da igra svaku ulogu u svojoj stvaralačkoj drami. Dakako, traži publiku koja će saosećati, voleti i patiti s njim.

Insomnija je besplatna ulaznica za njegov teatar.

Knjiga je dostupna za slobodno preuzimanje na sajtu izdavača  http://vigvam.org/izdavastvo/insomnija.html

Insomnija_cover_web

 

Podelite sa prijateljima
Miloš Zubac

Miloš Zubac